10 augustus Bart Jacobs

6 Schübler Choräle – J. S. Bach (1685-1750)

– Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645

– Wo soll ich fliehen hin, BWV 646

– Wer nur den lieben Gott lässt walten, BWV 647

– Meine Seele erlebt den Herren, BWV 648

– Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ, BWV 649   

– Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter, BWV 650 

Sonata V op. 65/5 (1844) F. Mendelsohn (1809-1847)

Sonate in e-klein G. Verschraegen (1919-1981)

  • Allegro Moderato
  • Aria
  • Scherzo
  • Fuga

Passacaglia, op 16/4 M. Reger (1873-1916)

“Den Namen Johann Sebastian Bachs”

pastedGraphic.png

Bart Jacobs (°1976) studeerde orgel, klavecimbel, kamermuziek en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst met grootste onderscheidingen. 

Bij het behalen van zijn masterdiploma’s werd hij in 2000 benoemd tot organist van het Brusselse kathedraalkoor. Hiermee verwezenlijkte hij tal van cd-opnames met Vlaamse muziek voor koor en orgel, waaronder ook het complete orgelwerk van August De Boeck en Lodewijk De Vocht.

Tussen 2006 en 2010 won hij prijzen op internationale orgelconcoursen in Alkmaar (1ste prijs Schnitger concours), Amsterdam (3de prijs Sweelinck concours), Brugge (4de  prijs Musica Antiqua en ‘Prijs van de luisteraar’) 

In 2012 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel. 

Bart Jacobs is organist van het ensemble Vox Luminis en het barokorkest Les Muffatti. Met dit orkest treedt hij regelmatig op als solist in een programma met eigen reconstructies van concerti voor orgel en strijkers van J. S. Bach, dat in 2019 op cd verscheen voor het label Raméé. Als basso continuo concerteerde hij in heel Europa met verscheidene gerenommeerde ensembles zoals Les Muffatti, Vox Luminis, Currende, Il Gardelino, Ricercar consort, BachPlus, Psallentes, Hathor consort, Collegium Ad Mosam, …

Zijn uitgebreide discografie bevat solo op orgel en klavecimbel, naast begeleiding en basso continuo van tal van ensembles in zowel oude als nieuwe muziek. Zijn solodebuut-cd’s met orgelwerken van Bachs beste leerlingen (2013)  en Vroege orgelwerken en sinfonia’s van J. S. Bach (2015) ontvingen beiden een “Coup de coeur” op France Musique. De cd Ein Fest Burg ist unser Gott (2016) voor het Ricercar-label met koor- en orgelmuziek rond 500 jaar reformatie i.s.m. het ensemble Vox Luminis ontving verscheidene prijzen als “CHOC de Classica 2017”, “Diapson 5”,  “Gramophone Editors Choice 2017”en  “ffff de Télérama”.  

In 2019 ontving hij wereldwijd de beste recensies voor zijn opname met eigen reconstructies van concerti voor orgel en strijkers van J. S. Bach met het barokorkest Les Muffatti, waaronder een “Diapason d’Or” (FR) en waardering 10 in Luister Magazine (NL).

Binnenkort verschijnt een opname van het integrale Clavier-Übung III van J. S. Bach, gespeeld op het monumentale Draps/Flentrop orgel te Sint-Niklaas voor het label Organroxx.

Hij verleende zijn medewerking aan All of Bach www.allofbach.com waarop zijn Bach interpretaties op orgel en klavecimbel te zien en te beluisteren zijn

In 2018 richtte hij het orgelduo 442play op, samen met organist Reitze Smits. 

Hij is medestichter van de Vlaamse Klavecimbel Vereniging (2006) die door tal van activiteiten, workshops en studiedagen de interesse voor klavecimbel in Vlaanderen wil vergroten.

Als docent orgel en klavecimbel is hij werkzaam in de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem. 

Meer info op www.bartjacobs.eu